Historisch pad als wapen
 
HUISSEN - Het Klokkenpad in Huissen is een cultuurhistorisch pad. En daarom mogen erlangs niet nog meer huizen gebouwd worden. Hét argument van de gemeente Lingewaard om bouwplannen van de familie Damen uit Huissen ze wil er drie huizen bouwen de kop in te drukken.

foto: klokkenpad.jpg

Maar is het Klokkenpad wel zo historisch? "Ja", zegt historicus Ferdinand van Hemmen uit Huissen. "En ik ben blij dat de gemeente dat ook inziet. Het pad is één van de kleine groene longen van de gemeente Lingewaard."

De omgeving van het Klokkenpad was in het verleden landelijk gebied waar kwekers hun brood verdienden. Door woningbouw is er weinig van over. "Reden te meer om zuinig op het Klokkenpad en de achtergronden ervan te zijn."

Volgens Van Hemmen herinnert de naam aan een legende. "Die zegt dat in de nabijgelegen Diepe Bloem (een kolk, red.) ooit een kerk verzwolgen is. Bij windstille avonden en in nachten met volle maan hoor je nog klokgelui opklinken vanuit de zwarte diepte van de Diepe bloem."

Mooi verhaal natuurlijk, maar wel eentje waar de familie niets aan heeft.

Vorige week werd die 'cultuurhistorische waarde' gebruikt als argument om de bouwplannen van de familie Damen te dwarsbomen. "Een argument dat we nooit eerder gehoord hebben", zegt Diny Tijssen die als jurist voor de familie opkomt.

En dat terwijl de gezinsleden toch al jaren bezig zijn met hun plan om op hun eigen grond drie huizen te bouwen. Tijssen stelt dat de gemeente in eerste instantie medewerking verleende. "Op het moment dat de schetsplannen door de welstandscommissie waren goedgekeurd, is er een kentering gekomen." Gesprekken en brieven en een rechtszaak volgde, maar nooit werd de cultuur-historie als dwarsligger genoemd.

Raadslid Anke Leenders van Lokaal Belang heeft de correspondentie ingezien die al jaren tussen familie en gemeente gevoerd wordt. "Ik heb de familie geadviseerd een jurist in de arm te nemen." Volgens haar zijn er verwachtingen gewekt door de gemeente, die niet waargemaakt worden. Dat het bouwplan nu getorpedeerd wordt vanuit cultuurhistorisch oogpunt, verbaast haar.

Lingewaard wil de familie enigszins tegemoetkomen door de bouw van één huis toe te staan. Een doekje voor het bloeden meent de familie die met de rug tegen de muur staat.

Op voormalig grondgebied van de familie staan inmiddels door een projectontwikkelaar gebouwde huizen. Als ze dat van tevoren hadden geweten, waren ze aan verkoop van de grond nooit begonnen.

Voor de familie rest nu de kater. Burgemeester en wethouders willen niet luisteren; een brief om hulp die naar alle politieke partijen van de gemeente Lingewaard werd gestuurd, leverde welgeteld één reactie op.

En die cultuurhistorie?

Bij windstille avonden en in nachten met volle maan heeft de familie Damen nog nooit klokgelui op horen klinken vanuit de zwarte diepte van de Diepe Bloem.
 
Bron: www.degelderlander.nl, De Gelderlander - donderdag 3 maart 2005.