Diftar melkkoe Lingewaard
 

LINGEWAARD - Alle inwoners van Lingewaard moeten bezwaar maken tegen de nieuwe afvalheffing en de taxatie van hun woning. De gemeente gebruikt beide posten als melkkoe.

Dit zegt de Bemmelse juriste Diny Tijssen. Zij is ervan geschrokken hoeveel meer de huishoudens straks moeten betalen voor het gescheiden inzamelen van hun afval. En de veel te hoge waarde van een aantal huizen getuigt in haar optiek van willekeur.

Volgens Tijssen flest Lingewaard de bevolking met de diftarregeling. "In 2003 betaalde ik voor een container van 280 liter 196 euro, inclusief 52 ledigingen. Nu ben ik voor 39 keer de bak aan straat zetten 238,70 euro kwijt. Ik betaal dus veel méér voor dertien ledigingen mínder."

Dat Lingewaard hart voor het milieu heeft en diftar omarmt, kan Tijssen billijken. "Maar niet deze stijging. En dan te bedenken dat de 196 euro in 2003 al een verhoging van 10 procent was."

Extra schrijnend vindt ze het dat de burger niet onder de duobak uit kan. Het is net als een telefoon: ook al bel je niet, je betaalt voor de aansluiting. Ik heb al uitgerekend dat ik goedkoper uit ben als ik elke week mijn vuilnis naar Van Dalen in Huissen breng. Laat Lingewaard maar knettergek worden van alle bezwaren, want dit kan niet."

Wethouder Bud Joosten stelt dat de tariefswijzigingen mede van doen hebben met het invoeren van diftar in de hele gemeente, naar Huissens model. "Gendt had de laagste heffing, Bemmel en Huissen zaten hoger. Dat groeit nu naar elkaar toe."

Wat Tijssen niet slikt. Ze wijst op een zin in een gemeentebrief van vorig jaar. 'De tarieven voor 2005 zijn niet verhoogd en zijn dus dezelfde als in 2004'. "De gemeente zit met tekorten, die wij met het afvalrecht moeten betalen. Raadsleden hebben liggen pitten en verdoezelen nu hun onkunde door overal het etiket 'Belastingen' op te plakken."

De WOZ-taxatie rammelt volgens haar ook aan alle kanten. "Het is nattevingerwerk. Ze pakken één woning en is dat toevallig het verkeerde huis, dan is een hele buurt de dupe. De waarde van mijn woning is met 68 procent gestegen absurd."

Voor WOZ-vragen heeft Lingewaard veertien ambtenaren ingezet. Joosten: "De gemiddelde landelijke stijging zit tussen de 40 en de 60 procent. Wij zitten op 52 procent, dus redelijk. Ondanks de recessie zijn woningen in waarde blijven stijgen. Hoe dan ook: we nemen alle klachten serieus."

 
Bron: www.degelderlander.nl, De Gelderlander - donderdag 3 maart 2005.